Vår Julaften 2010 og kvelden i bilder...

Jeg var oppe grytidlig på julaften, lenge før unga våkna og fikk satt på litt kaffe og fyra opp i ovnen. Iren våkna ikke før jeg hadde fått tatt den første kaffekoppen, og det passa meg egentlig veldig bra. Det er så godt å få i seg en kaffe på morgenen før akke andre plikter kaller. Og selvsagt når jeg våkna kjentes halsen ut som et grovt sandpapir og jeg følte meg relativt groggy i kroppen....

Etter en liten stund hørte jeg Jonas begynte å våkne og jeg gikk inn til han. Han var skikkelig spent på om nissen hadde vært her i løpet av natta og lagt pakker under treet og han ble helt i ekstase når han fikk se hvor mye pakker som lå der.

Først gikk vi i gangen og henta julestrømpa hans som "nissen" selvsagt hadde fyllt opp med masse godis.

 

Jeg har alltid vokst opp med at jeg fikk pakke opp en gave på morgenen og det har vi videreført til våre unger, så Jonas fikk plukke ut en gave han ville åpne når han sto opp.

Jeg hadde passa på å legge den gaven han skulle få ytterst så den var lett og få tak i, han har jo gått og mast om Løfte, den ene bilen i Byggmester Bob, og nå fikk han den. Han ble ellevill!!!!

Så måtte jeg bare hoppe i klærne, for jeg måtte en tur til Fagernes og handle inn siste rest. Siste rest ja.... Herregud, det ble 6 bæreposer fra Spar.... Skulle jo nesten ikke tro at jeg hadde handla noe som helst til jul på forhånd.... Men kom meg nå endelig hjem igjen. Det var da vi oppdaga at jakka til dressen jeg kjøpte til John var feil størrelse så jeg bare: -Jaja... og dura enda en tur til fagernes. Men da jeg endelig kom hjem igjen bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle rikke meg ut av huset en gang til den dagen...

Jeg starta på maten, fiksa ribba, satte frem alt som skulle være tilbehør til middagen, og kokte grøt. Det var allerede så seint pga turene mine til fagernes, så vi blåste i grøten i år og tankte jeg kunne legge mandel i riskremen i stedet. Jeg hadde jo kjøpt marsipangris.

Mamma, Jan og tante Helene kom kl 16 og da var det bare å gyve videre på maten... Innimellom alt fikk jeg sniki meg på badet og ordna meg litt. Kunne godt tenkt meg og stå i dusjen i en time akkurat da, men det hadde jeg ikke tid til...

Så kunne vi endelig sette oss til bords. Dette året sto ribbe, poteter, medisterkaker, brun saus, julepølse, surkål og rødkål på bordet. Det smakte helt nydelig!!!


Vi spiste riskremen direkte etterpå, og tante Helene stakk av med mandelen og marsipangrisen. Enda vi juksa ikke, mamma la i mandelen og jeg serverte tallerkene men jammen klarte hun det likevel. Koselig det da. Det ville liksom vært litt dumt om jeg skulle fått den....

På kakefatet fikk jeg ikke ordna så mye som jeg egentlig planla i år, men det ble da noe. Kokosflak, risbolle, pepperkaker og kransekakestenger. Forresten, de kransekakestengene var gode de!!!
Og mens alle drakk kaffe og koste seg med kakene, var liksom kveldens høydepunkt kommet da....

PAKKENE!!!!

Jonas var ikke vond å be der nei...
Det blir flere mil med blogginnlegg om jeg skal ramse opp alt som var i gavene men jeg har fått med noen hvertfall!

Vi fikk Rosendahl-glass av tante Helene! Helt genialt, kunne ikke passa bedre! De er DRITLEKRE!!! Gjett om ikke det er noen kjipe europris-glass som ser søplebøtta snart.... hehe...


Så fikk jeg parfymen jeg ønska meg av John! Fy søren, den er bare supergod!!!

Og se hva Iren fikk da... Det er jo noe av det mest sukkersøte jeg har sett.... Gleder meg til hun kan bruke det.

Det vanket selvsagt leker fra den stolte storebroren.

Og denne kjøpte vi til Iren. Syns denne var genial, for dn passer like bra på gulvet som oppi leikegrinda. Dessuten kan den trekkes helt ned til gulvet og. Og den er med speil og lyd.

Og dette måtte jeg bare ha med. Både Iren og Jonas fikk hvert sitt prins- og prinsessesett fra  porsgrunn porselen. Tenk når de er så store begge to at de kan bruke det sammen...

Også fikk vi lysestaker med lys av Tante Helene. Hun har rett og slett vært supergenial med gaver i år!


Også måtte jeg jo få med et bilde av Jonas med mommo og bestefar. Han elska jo leika han fikk av oss (den gule traileren) og mamma med sine 2-3 akevitter innabords var i hvertfall i strålende humør!


Jeg må få med denne og! Den var nemlig fra Lone til meg! Og jeg ble så glad!!!! Herregud så flink hun har vært til å lage denne. Det som er skikkelig morro er at dette vinduet er fra gamlegården min. Det er jo så koselig å ha et minne derfra, og enda koseligere når Lone har utfolda seg litt på den. Så det skal på veggen i dag!

Og på tampen.... Sånn så stuebordet mitt ut kl 23.30 på julaften.......

.....og sånn så det ut kl 00.30.... Dæven jeg er effektiv!!!

 

Hva synes du om gavene?
Fikk du mye fint til jul?


Jeg er ikke i mål enda nei.... Men gjett hva??????

Det er ikke så nøye lenger... Plutselig i dag kjennes det ut som om jeg har verdens beste tid! Forløpig er det jo bare jeg som er oppe i huset da, men er vel ikke så lenge før det tar seg opp litt her får en håpe. Ellers får jeg vekke Jonas. Han må jo få med seg litt av julemorgenen med mikke og donald og greier da. Er det ikke halv 8 det begynner? tror det.

Ja jeg ble stående og pakke inn ikke mindre enn 14 gaver i går kveld. Og det var utenom de 9 jeg har gitt fra meg til folk som har vært innom. fremdeles skal jeg pakke inn 4 gaver til, men jeg ble ikke ferdige med dem. Håper jeg rekker det i dag hvertfall.Men fremdeles gjenstår det endel før julefreden senker seg for godt. Nå skal jeg til fagernes en tur og når jeg kommer hjem er det på med forkleet og til kjøkkenbenken! Så var det baksten da.....
Herregud jeg gleder meg til å skrive blogginnlegg i kveld du... bare for å oppsummere hva jeg greier å få til i dag.

Setter inn et bilde til av treet. Syns det ble så fint med alle pakkene....

 
 

GOD JUL TIL STORE OG SMÅ......


Ja nå er jeg skikkelig spent....

.....på når Jonas sovner i kveld. Han har snudd døgnet litt etter vesla kom til, og det er selvsagt litt dumt, han blir jo majore overtrøtt og sur som ei padde, og det er litt av en liten djevel han kan forandre seg til når han bare går inn for det. Huff, ble liksom bare rot i dag og... Jeg skulle egentlig fått bakt litt, jeg håper jeg rekker det etterpå, men er litt i tvil....

Jeg ville hatt lagd julekake, kransekakestenger, konfekt og risboller, men vi får de hva jeg klarer. Nå har jeg og jonas pynta treet da. Jeg synes det ble så fint... Masse masse kuler i sølv og lilla og det er det eneste. Likte det kjempegodt. Får se hva besøket i morgen sier for noe.


Ja for vi får jo besøk!! Hurra!! Mamma, samboeren hennes og tanta mi kommer ned på dagen og skal spise julemiddagen og pakke opp gaver her nede. Åh jeg gleder meg så...

Men nå skal vi henge opp nissestrømpa og synge litt og så kanskje jeg får  litt tid etter jonas har sovna.

 

Hva synes dere om juletrepynten???


Strålande morgon!!!!!!

Jeg må jo bare si at det er luxus å ha en tre-åring og ei snuppa på 1 uke og kunne våkna kl 10 på en søndags morgen, uthvilt og frisk. Fy søren så godt jeg har sovet i natt. Det var sårt trengt tror jeg. Så nå står kyllingkjøttet i ovnen til steking så regner med det blir en rimelig god frikasse seinere i dag.

Ja og er det noen som lurer på åssen det gikk med pepperkakebakinga i går? Det gikk stråååålende! Det var så kos å bake, bare jeg og Jonas. Og han er jo så flink til å trykke ut figurene. Han ville gjerne kjevle ut deigen og, men tror han fant ut at den var litt for hard for han så det fikk jeg lov å gjøre tilslutt.Se så flink han var!!! Altså det kunne jo selvsagt blitt litt flere pepperkaker men siden jeg har en mistanke om at endel pepperkakedeig havna i en viss tre-åring mage så ble det ikke fler. Gudskjelov spiste han ikke nok til å få vondt i magen hvertfall....

Så da er spørsmålet, hva skal vi lage i dag da? tror jeg må titte litt i julebøkene mine igjen.
Det er en helt genial serie med julebøker. Jeg fikk de av mamma jula 2006 men det er liksom først denne jula jeg har tatt dem i bruk, og det er jo nesten flaut.... De bøkene er så fine. Serien jeg har består av seks bøker og de tar for seg julemat, julepynt, julefortellinger, julebakst, juletradisjoner samt en litt mindre bok som heter tilbords, som jeg først trodde handla om bordskikk, men det er rett og slett en bok du kan skrive opp alle middagselskaper du har, hva dere spiste og hvem som var der. Tenk så koselig å sitte og bla i om noen år da.Jeg har og et håp om at jeg skal klare å ta noen julebilder i dag. Jeg kledde på vesla en liten sparkedress jeg kjøpte rett etter fødselen. den er rød med hvite stjerner, også tenkte jeg at jeg skulle ta på de nisselue begge to, og hvis jeg får det til skal Jonas få holde henne mens jeg tar bilde. Det ville bli et supert romjulskort til alle. Så vi får se hva jeg får til utover dagen.


Juleforberedelser uke 10Lister og sånt

Denne uken er det på tide å ta et skritt tilbake og se hvordan vi ligger an.

1. Finn frem alle fikselistene du har laget til nå.
2. Gå over rommene i ukerekkefølge. Sjekk at alt er gjort ferdig i hvert rom.
3. Gå over handlelister, gavelister, kortlister, bakelister osv. Hvordan ligger du an? Det blir ingen nye lister denne uken. Lister er ikke bra om de bare blir liggende. Finn frem en bok eller perm og samle sammen de du alt har laget i de. Få oversikt!
 


Juleforberedelser uke for uke - uke 9

På tide å snu opp og ned på stuen. Dette er vel det rommet som de fleste av oss holder nogenlunde rent og ryddig jevnt over... men det er alltids litt å gjøre her også.

1. Gå over gardiner og duker. Er de ok?
2. Vask vinduene.
3. Sjekk blomstene. Plukk av de største bladene slik at de nye får næring. Trenger de ny jord? Hva med litt gjødsel? Trenger du flere blomster?
4. Gå over nips og naps i stuen. Skal noe bort for å få plass til julepynten? Er det noe du er lei? Trenger det å vaskes?
5. Gå over skapene. Hva har du egentlig i stueskapene? Kan noe av det kastes eller gis bort?
6. Vask skapene før du setter på plass sakene igjen.
7. Gå over sølvtøyet. Trenger det å pusses før jul? Har du sølvpuss? Skriv det opp på handlelisten dersom du trenger det.
8. Tørk av bilder og bilderammer. Har du nye bilder som skulle vært på veggen? Skulle noen bilder vært byttet ut mot nye?
9. Sjekk alle lampene. Trenger du pærer? Hva med nye lampeskjermer?
10. Støvsug eller vask av sofaen. Skulle den vært renset eller satt inn med noe?
11. Gå over hele stuen ... er det en ledning som er løs? Skulle noe annet vært fikset? Skriv det opp på listen...og få det gjort!
12. Støvsug og vask stuen som vanlig... (Dette blir nok gjort flere ganger før jul...men jo nøyere du er nå - jo mindre blir det å gjøre nærmere jul)
13. Gå over listene fra de forrige ukene... Pass på at det ikke samler seg opp og legger seg på samvittigheten din!

Julegavelisten: er den ferdig. Hvordan ligger du an med gavene? Har du begynt på alle gavene som skal lages?
Julegodter: Nå kan man snart begynne å lage julegodtene... har du alt du trenger? Pass på å handle inn litt når du er i butikken - så slipper du å få alt på en gang


Jeg fant opp en ny julekakesort i går jeg......

.....eller for å si det sånn, ved en liiiiiiiten feil så ble liksom ikke kokosmakronene heeeelt som de skulle...
Så jeg fant ut at jeg har likegreit funnet opp en ny julekake. Den heter da kokosFLAK...

Hehe, jeg veit jo hvorfor det ble sånn da... Det første som skal gjøres er jo å skille eggene og piske sukker og eggehvite til stiv marengsblanding. Det var der jeg feila i går. Jeg lot den ikke bli stiv nok, så dette ble jo mer en røre enn en deig. Men men, sånn kan det gå...

Det som var positivt var smaken! Trodde jeg skulle eta meg ihjel i går... det var så godt. Så jeg kunne jo ikke kaste dem heller. De forsvinner nok uansett med kaffen og Robinsonfinalen i kveld. Åh, jeg er så spent. Heier på Alita jeg nå. Synes egentlig det var David som hadde fortjent seieren, men jeg regna og med at han ble stemt ut siden han VAR jo en sterk konkurent. Det er bare så synd at det er de som fortjener å vinne som går ut....

Juleforberedelser uke for uke - uke 8

UKE 8 - kjøkken

Så står kjøkkenet for tur...dette rommet er det vanligste rommet å gi en grundig rundvask før jul og man kan likegjerne ta storvasken nå som senere.

1. Rydd av kjøkkenbord og benker.
2. Rydd ut av alle skapene med mat og sett det utover kjøkkenbord og benker.
3. Sorter maten. Sjekk dato osv. Kast det som har gått ut på dato.
4. Skriv middagsliste utfra det du har i skapene og heng det opp på kjøleskapet sånn at den blir fulgt. Skriv handlelisten utfra det du har i skapene!
5. Vask skapene og sett maten inn igjen. Det du skal bruke først ytterst...og KUN det du vet du kommer til å bruke igjen. Kast eller gi bort det du vet kommer til å stå ubrukt.
6. Rydd ut av skap med kjøkkensaker. Bruker du alt? Er det noe som kan kastes eller gis bort?
7. Vask skapene og sett på plass kjøkkensakene igjen. Ble det bedre plass? Trenger du virkelig alt?
8. Tøm skuffene og vask de.
9. Trenger du alt som lå i skuffene?
10. Sjekk om du trenger bakepapir, brødposer, gladpack, folie osv... Skriv det opp på handlelisten.
11. Tøm og vask kjøleskapet...og om fryseren er full og uoversiktelig er det kanskje på tide å ta en runde der også?

 
12. Trenger komfyren en skikkelig vask? Kan du få den til å skinne slik den gjorde når den var ny?
13. Trenger kjøkkenviften nytt filter?
14. Oppvaskmaskin, micro, kaffetrakter og kjøkkenmaskiner trenger også en runde før jul...om du har sånt da.
15. Vask vinduer, oppå skap, gardinhyller osv.
16. Trenger du nye kjøkkengardiner? Eller holder disse til våren?
16. Er de andre rommene så langt unnagjort? Har du ting på lister som venter på å bli gjort?

Handlelisten: Kjøp inn ting du likevel trenger til kjøkkenet... vaskemiddel, ny oppvaskbørste, kluter osv... Hvordan ligger det an med salt og andre krydder? Trenger du påfyll før jul? Har du ekstrapære til lampene på kjøkkenet i skapet?
Julegavelisten: Vi har denne med fremdeles. Har du oversikt? Er pakkene du alt har klare pakket inn og merket med merkelapp?


Mine juletradisjoner - Hva er JUL for dere?

Endelig fant jeg igjen kabelen til kameraet. Uff, tror jeg får slutte å rydde så kanskje jeg finner tinga jeg leiter etter! Men bra var det, da fikk jeg endelig tatt litt julebilder fra huset i dag. Jeg har fått opp endel julepynt hvertfall, om ikke alt. Men jeg har flere dager på meg enda da... Lone og Mathias har vært her i dag og vi har fiksa bloggdesign i dag på harde livet... Hehe... men det ble jammen meg bra på begge bloggene og. Litt mer ålreit å blogge når designet er fint og.

Så nå sitter jeg egentlig bare og venter på at de skal komme ut hit igjen, jeg og Lone skal ha gløgg-aften i kveld tenkte vi. Mmmm.....JUL!!!! Ah, jeg tror jeg kunne spist julemat og drikki gløgg hele desember uten å bli lei til jul. Jeg er nok VELDIG tradisjonell i jula. Men jeg er oppdratt sånn, sterke gamle tradisjoner og det har jeg tenkt å føre videre. Jeg fatter meg bare ikke på folk som kan finne på å spise grandiosa på julaften.... Men det var visst en god prosentdel av norges befolkning som faktisk gjør det.... Nei vettu hva...

Julaften skal starte om morgenen med disney og donalds jul mens alle koser seg under tykke pledd i sofaen med kakao, gløgg eller kaffe og julestrømpene blir vrengt og fortært. Så skal det være en god frokost sånn rundt ti, litt viktig å være ferdig til "Tre nøtter til askepott" som begynner somregel i elleve-tida. Rundt i ett-halv to tida (spørs hvor stor frokosten var) skal det spises god, gammeldags risengrynsgrøt MED mandel oppi, og selvsagt må det være premie til den som får mandelen. Klokken 17 ringes julen inn av sølvguttene og da burde middagen begynne å bli klar. Julemiddagen skal bestå av poteter, ribbe, julepølse, medisterkaker, hjemmelaga brun saus og surkål eller rødkål (Helst begge deler) og grønnsaker. Middagen skal nytes lenge og bordet skal bugne av mat! Etter middagen er rydda av bordet er det på med kaffekanna og frem med kakebaksten og gavene kan åpnes endelig.

SÅNN skal en julaften feires hos meg.

 

Hva er juletradisjon for dere?


Juleforberedelser uke 7

Andre soverom

Enda litt mer storrengjøring...

1. Ta ned gardiner - vask dem om det trengs. Sett opp vinduene for full lufting!
2. Har du et sengeteppe? Trenger det vask? Hva med pynteputer osv?
3. Sleng sengetøyet i vaskemaskinen og heng dyner og puter ut for lufting. Visste du at puten bør fryses ned fra tid til annen for å drepe bakterier?
4. Trenger dere forresten nye puter? Hva med dyner?
5. Så var det madrassene. Skal de ut og luftes eller holder det med støvsuging?
6. Støvsug/vask gulvene.
7. Rydd en og en skuff i kommoder. Kast det du ikke kommer til å bruke mer.
8. Rydd en og en hylle i skapene. Kast her også.
9. Tørk støv der det trengs. Husk lampeskjermer og bilderammer!
10. Er det noe som skal fikses på soverommet? En skuff i kommoden? En hylle i skapet?
11. Trenger du flere hengere til skapet eller knagger bak døren?
12. Skriv opp ting som skal ordnes på soverommet.
13. Er det noe som skal handles inn? Nye pærer, puter, knagger, hengere e.l?
14. Er du ferdig med uke 1 til 6?Julegavelisten: som vanlig tar vi en titt på gavelisten... Hvordan ligger du an?
Julekortene: er listen over hvem som skal ha julekort ferdigskrevet? Konvolutter kan skrives ferdig nå...og frimerker kommer ikke til å gå ut på dato før jul.
Gavepapir og tilfralapper: nå har det kommet i de fleste butikker. Ta med noen ruller neste gang du handler dersom du trenger det. Husk å pakke inn pakkene etterhvert som de handles inn eller blir ferdige.


Julefoberedelser UKE 6

Soverommet

På tide med en storrengjøring på soverommet. Andre soverom kommer senere...1. Ta ned gardiner - vask dem om det trengs. Sett opp vinduene for full lufting!
2. Har du et sengeteppe? Trenger det vask? Hva med pynteputer osv?
3. Sleng sengetøyet i vaskemaskinen og heng dyner og puter ut for lufting. Visste du at puten bør fryses ned fra tid til annen for å drepe bakterier?
4. Trenger dere forresten nye puter? Hva med dyner?
5. Så var det madrassene. Skal de ut og luftes eller holder det med støvsuging?
6. Støvsug/vask gulvene.
7. Rydd en og en skuff i kommoder. Kast det du ikke kommer til å bruke mer.
8. Rydd en og en hylle i skapene. Kast her også.
9. Tørk støv der det trengs. Husk lampeskjermer og bilderammer!
10. Er det noe som skal fikses på soverommet? En skuff i kommoden? En hylle i skapet?
11. Trenger du flere hengere til skapet eller knagger bak døren?
12. Skriv opp ting som skal ordnes på soverommet.
13. Er det noe som skal handles inn? Nye pærer, puter, knagger, hengere e.l?
14. Er du ferdig med uke 1 til 5?Julegavelisten: mangler du mange gaver på listen din? På tide å ta en liten handlerunde? Dersom du er usikker på hva noen ønsker seg er det nok lurt å ta en telefon...og fiske litt etter ønsker.
Oppskriftene: har du oversikt over hvor alle oppskriftene du skal bruke til jul er? Hva med en julebok der du skriver inn alle oppskriftene du skal bruke? Husk oppskriften for hvordan du lager saus!
Julebudsjett: vet du hvor mye penger du bruker opp på julefeiringen? Har du lyst til å vite? Få en oversikt. Skriv ned alt du MÅ bruke penger på og sjekk prisene på det. Deretter kan du skrive opp alt du VIL bruke penger. Gå over listene og se om det er noe du egentlig ikke trenger for at det skal bli en fin jul.

Juleforberedelser - Uke 5
Baderom og toalett

1. Rydd vekk overflaterot - sånt som egentlig ikke skal være på badet/doen.


2. Har du rester etter medisiner i skapene? Bør du egentlig ha medisiner på badet? Varme og damp er best å unngå. Har du et bedre sted?


3. Sjekk skapene. Står det halvtomme deodoranter og gamle parfymer der som like gjerne kan kastes?

4. Hvordan står det til med tannbørstene? På tide med en skift?

5. Hva med håndklærne? Har du for mange? For få? Kanskje et sett med matchende håndklær er noe å ønske seg til jul?

6. Ikke glem skuffene om du har det. Kast alt som kan kastes!

7. Har dobørstet sett sine bedre dager? Trenger du dosåpe? Hva med godlukt?

8. På tide med storrengjøringen!

9. Står det noen på listen fra de andre rommene? Ikke glem at det også skal gjøres!

Handleliste: Skriv opp ting til badet. Kjøp inn dopapir, såpe, deodorant, tannkrem osv... ting dere bruker og som ikke går ut på datoen med det første. Pærer/lysstoffrør er kjekt å ha sånn at det kan byttes når lyset går.

Ønskeliste: Skriv lister over hva de i familien ønsker seg... og ikke minst hva de trenger. Trenger barna nye pysjer? Hvilke leker er populære for tiden? Hva ønsker mannen seg? Ikke glem deg selv da!

 


Juleforberedelser - uke 4

Her er det arbeid for både mann og dame. ;)
Ikke alle har garasje og utebod men der vil kanskje mannen ordne opp?


Garasje og utebod

Garasje og utebod er steder der man lagrer ting man ikke bruker så ofte...og i mange tilfeller også ting man ikke bruker lenger. Ta en sjau og få kastet alt som står og tar opp plass.

1. Rydd ut så mye du kan av garasje/bod sånn at du har flest mulig hyller osv tomme.
2. Finn ut hva du skal kaste, gi bort og ta vare på.
3. Trenger det et strøk maling her inne eller holder det med en skikkelig omgang med grønnsåpe og kost?
4. Skulle du hatt en lampe eller en ny pære?
5. Trenger du flere hyller, kroker eller oppbevaringskasser?
6. Skriv opp på listen over ting som må handles og fikses.


Hobbyrom

1. Rydd ut av hyller og skuffer.
2. Sorter dine hobbyting, garn, tøy, perler, scrappesaker, strikke/hekle pinner, oppskriftshester o.s.v.
3. Vask hyller og skuffer og legg hobbytingene tilbake på plass. Det du skal bruke fremst og KUN det du skal bruke igjen. Kast eller gi bort det du vet blir forblir ubrukt.
4. Ble det bedre plass? Eller trenger du flere oppbevarings esker, tidskrivssamlere. Skriv en handle liste eller ønsk deg det til jul.
5. Tørk støv av bilderammer, lister, stikkontaker o.s.v Symaskinen samler godt med støv ;)
6. Gå gjennom hva du trenger til julegavene du skal lage selv. Har du alt? Skriv en handleliste og husk og få det på plass med dine andre sorterte ting.
7. Hvordan går det med de andre rommene? Er det ting som fremdeles trenger å fikses der?


Tilbake til listene:

Gavelisten: Kjøp eller fiks to julegaver denne uken.
Handlelisten: Nå har julepapiret kommet i butikkene. Kjøp med noen ruller + bånd og tilfrakort (dersom du ikke lager de selv)
Julebakst: Kransekake og andre mandelbaserte kaker holder seg godt i fryseren. Skal du lage det i år?


Sånn ble julekalenderen - med forklaring

Ja da er adventskalenderen til lillemann ferdig, og jeg må si jeg er veldig fornøyd til at det er første gang jeg prøver.
Nå har jeg brukt et par timer noen kvelder på rad og ikke stressa da, så det går sikkert mye fortere å lage den om du lager den der og da. Først kjøpte jeg inn 24 store esker med fyrstikker. (kan fint bruke små og, men det er jo ingen plass i eskene til småtteri i kalenderen...)

 

Så måtte jeg rote litt i scrappe-skuffen min og finne litt forskjellig jeg kunne få bruk forSå fant jeg bunn og topp til kalenderen og klipte til med scrappe-saks sånn at ytterkanten på pappen får et mønsterSå må du sørge for at lim og tape er intaktFinn noe å oppbevar fyrstikkene i, disse kommer alltids til nytte, enten som hobby eller til fyring i vinterSå begynte jeg med å feste sammen 3 og 3 esker. Det blir 8 stk til sammen. Sett for sikkerhetsskyld en tapebit rundt og, så er du sikker på at det ikke går opp.Finn noen ark med mønster du liker for å feste rundt eskene og varier på de forskjellige eskene om du vil.Så er det rett og slett og dekorere med alt det dill dallet du vil ha, skriv nummer på "skuffene" fra 1 til 24 og lim sammen eskene i firkant. Etter det er det bare å sette på toppen, dekorere den og VOILA!!!!

Q: Hva synes dere?

Q: Lager du mye selv til jul? Gaver, kalender o.l.?


Jeg bestilte ikke regnet.....

.....men det kom likevel....
Men men, det er fint vær ute til å kose seg inne i!
Akkurat nå står deler av julekalenderen til Jonas og tørker og jeg sitter her og sniffer i meg det jeg klarer av lim-lukta (ta det med ro, det er papirlim jeg snakker om) Jeg har bare blitt helt tullete etter lukter nå den siste tida i svangerskapet... Lim, parafin, diesel, bensin, eksos....Åh nam nam... Det lukter helt fortreffelig syns jeg.
Men det er ikke bra, jeg veit det... Velvel, skal fortsette på kalenderen nå tenkte jeg, så jeg rekker det før Jonas skal hentes.

Er veldig spent på resultatet, det må jeg si...
Jeg prøver å lage min egen variant av denne, men tror ikke min blir like fin da, men men, det er første gang jeg prøver så litt svinn må man regne med.
Da oppdaterer jeg når jeg er ferdig. Ha en fortsatt fin dag i regn, sludd og snø....


Juleforberedelsene Uke 3

UKE 3
Før vi handler inn til den store gullmedaljen er det greit å få ryddet unna litt her og der. Vaskerom, boder og andre steder som brukes til lagring er ukens prosjekt.

1. Finn ut hva du vil ha på de forskjellige stedene. Avklar bruksområdet.
2. Start med å rydde vekk ting som ikke skal være der.
3. Gå gjennom esker osv som står der. Er det ting der du hadde glemt? Kan det kastes?
4. Hva med vaskepulver osv? Kunne du tenkt deg nye beholdere? Er det noe du mangler?
5. Se over vaskeprodukter. Har du grønnsåpe eller annet gulvsåpe? Hva med vindusvask?
6. Står det hermetikk eller annet i boden som bør kastes?
7. Kom frem til en organiseringsordning som passer best for deg. Bokser, bakker, hyller osv.
8. Er det ting du skulle ha ordnet? En hylle? Noen knagger? Skriv opp på liste og sett en dato for når det skal fikses.
9. Husk tingene fra inngang og gang også...sånn at de ikke blir glemt. Pass på å få det gjort!

Så ser vi litt på listene igjen:

1. Gavelisten: Begynner den å bli ferdig? Det er snart på tide å handle inn de gavene som du har funnet ut...og starte på de som skal lages.
2. Handlelisten: Finn ut hva du trenger av vaskepodukter og kjøp dette. Grønnsåpe, nye kluter, vindusvask osv.
3. Kortlaging: Lager du egne julekort? I så fall er det på tide å starte. Skal du ha bilder av ungene eller hunden? Tar du bilde selv eller hos fotograf? Tenk ut hvordan du vil ha bildet.

Fortell meg om juleforberedelsene sålangt

Det kan da ikke bare være meg i hele dette langstrekte landet som har begynt å tenke på jula allerede? Altså jeg veit jo at jeg prøver å være tidlig ute pga jeg hvertfall mister 1 UKE når fødselen kommer, og jeg vil at jula skal være klar for Jonas sin skyld likevel. Men det er vel fler enn meg som har juledilla her i landet?

Jeg har laga meg lister på masse rart

-GAVELISTE

-JULEKORTLISTE

-AKTIVITETER FØR JUL

-TIDLIG HANDLELISTE

-JULEKAKELISTE

-JULEPYNTKJØP (jeg skal nemlig kaste all gammel, ødelagt julepynt...)

Har dere forresten tenkt på hvor mye julebakst det blir i år? 7 slag? 1 slag? Kjøpebakst?
Jeg skal prøve meg på 7 slag  i år. Ja jeg veit, det er litt høl i hue når jeg skal føde osv osv... men jeg tenkte å begynne nå snart. Det er utrolig godt å ha i hus når det kommer folk... Og etter fødselen er det vel ikke fritt for annet enn at det kommer litt besøk vil jeg tro. Vi er jo litt mer sentrale nå enn vi var med Jonas, så det er sikkert fler som har mulighet til å komme nå...Bilde fra google

Jeg har bestemt meg for:

-FATTIGMANN

-BERLINERKRANSER

-PEPPERKAKER

-KOKOSMAKRONER

-MANDELHORN

-SANDKAKER

-RISBOLLER

Gleder meg til å sette igang. Det er ikke de mest vanlige slaga, men det er 7 slag og det er 7 ENKLE slag for meg denne jula. Jeg skal bare sitte og være imponert over at jeg klarte det jeg.

 

Q: Hvilke slag baker dere?
Q: Hvor langt har dere kommet i juleforberedelsene?


Uke Nr 2 - 25 til 31 Oktober

Så har vi kommet til rommet innenfor døren. Dette er det første gjestene ser inne i huset ditt...

1. Rydd vekk alt som ikke hører naturlig til i gangen.
2. Ta vekk sommersko, sommerjakker osv. Det er på tide å innse at høsten/vinteren har kommet.
3. Vask vinduer om du har det, støvsug tepper osv. Noe som trenger utskiftning?
4. Tørk støv av bilder, nøkkelskap, stikkontakter, lister osv. Har du forresten ryddet vekk gamle nøkler i nøkkelskapet?
5. Rydd opp i kommoder og skap. Har du ting som ikke blir brukt mer og som bare tar opp plass?
6. Tørk av lampeskjermer og sjekk om det ligger døde fluer i taklampen.
7. Sjekk brannvarsleren! Brannvarslerbatteribyttedagen er ikke før i desember, men sjekk om batteriet du har der nå virker!
8. Har du brannslokkingsapparat i gangen? Trenger det en sjekk? Vet du hvordan du bruker det forresten?
9. Trenger du nye knagger eller hengere sånn at gjestene har et sted å henge jakkene sine?
10. Har du en søndagsmaleflekk som lenge har ventet på å bli malt? På tide å finne frem malingen.
11. Hvordan lukter det i gangen? Svette sko og kattemat? Kanskje en luftfrisker hadde vært noe?
12. Skriv opp ting som skal gjøres og sett av en dag til å gjøre det.
13. Er du ferdig med alt fra forrige uke... husk ting du har skrevet på listen og få det gjort.

Når gangen er ryddet er det på tide å se litt på listene igjen:

1. Gavelisten: Tenk ut og skriv opp 4 gaver dersom du fremdeles har gaver du ikke har tenkt ut enda.
2. Handlelisten: Kjøp batterier, frimerker, konvolutter og evnt. film til kameraet... legg dette til side og noter at det er kjøpt.
3. Lage gavelisten: Kjøp eller finn frem det du trenger for å begynne på gaver du skal lage selv. Når det først er fremme er det fortere gjort å faktisk starte på det også


Uke Nr 1 - 18 til 24 Oktober

først ut er inngangspartiet. Hensikten er at man skal kunne få unna de tingene man til stadighet utsetter...
F.eks å male døren, skifte pære...eller rett og slett male på navnet til minstemann på dørskiltet.


Uke 1 - inngangspartiet

Inngangspartiet er det første folk ser når de skal besøke deg - er du fornøyd med hvordan det ser ut? Det er best å fikse her før snøen kommer og dekker alt...for da blir det koslig til jul...og ikke minst blir det like koslig selv om snøen smelter. For de av dere som bor i blokk osv så er det vel ikke store greiene som skal til. Kanskje en blomst e.l?

1. Hvordan ser døren ut? Trenger den en vask? Eller kanskje et strøk lakk eller maling?
2. Hva med dørmatten? Har den sett sine bedre dager? Trenger den bare å spyles av eller er det på tide med utskifning?
3. Finnes det ting utenfor inngangspartiet som ikke burde være der? En eske som skal kastes? Gamle leker? Ta en opprydding og få vekk det som skal vekk.
4. Finn frem feiekost og fei vekk sand, gamle blader og annet rusk og rask.
5. Er det lys i utelampen?
6. Er dørskiltet "up to date"...eller mangler det et navn eller to?
7. Hvordan er lyden på ringeklokken? Batteriskift?
8. Skriv opp ting som må fikses og sett av tid til å fikse det.
9. Manglet du noe til inngangspartiet? Skriv det opp på handlelisten og få det med deg neste gang du handler. Maling til døren? Nye pærer?
10. Rydde inn hageredskaper, trenger ikke dem når snøen kommer.
11. Tøm blomsterkrukker og plante lyng eller noe i den duren i krukkene
12. henge opp en spiker til julekrans
13. luke vekk ugress rundt trappen
14. Skifte pære i ytterlyset
15. Rydd vekk alle sommerting, som blomsterkasser, bord og stoler
16. Stable opp den nysagde/høgde veden
17. Vaske og rydde vekk grillen.

Se på inngangspartiet ditt fra litt avstand. Er du stolt av å bo der nå? Er det noe som mangler? Litt pynt eller noe? Er alt klart dersom du skal ha lyslenker der til jul?

Etter at inngangspartiet er gjort er det på tide å skrive noen lister...

Skaff deg enten en julebok eller opprett en mappe på datamaskinen.

1. Gavelister. Du trenger ikke komme på gaver du skal gi bort enda, men det er greit å ha en liste over HVEM du skal gi til.

2. Aktiviteter før jul. Skriv opp datoene for f.eks julebord, avslutningen på koret, barnas aktiviteter...

3. Julekortlisten. Er denne den samme som i fjor? Skal flere ha kort enn tidligere?

4. Tidlige handlelister. Start med å finne ut hvilke menyer dere skal ha til julen. Er det noe av det dere trenger som kan handles tidlig? Hermetikk osv.

5. Julekakelister. Hvilke kaker skal du bake i år? Alle 7 slagene eller bare noen?


Info

Profilbilde

Hvorfor bloggen?
Dette er mitt lille fristed i hverdagen som mor til to småtroll, jeg blogger om min hverdag, mine synspunkt og mine interresser.
Meg kort fortalt
Jeg er øyeblikkelig inne i mitt tredje tiår av livet, jeg er tosidig som det står i tvillingens tegn, jeg sminker meg som jenter gjør, for deretter å putte hodet innunder et panser på en bil for å skru. Jeg er sosial og elsker å skravle (til noens store fortvilelse), Jeg er spontan og impulsiv og finner på masse rart, trives med mange baller i luften på en gang. Jeg tar meg noen ganger vann over hodet, men fullfører alltid det jeg begynner på. Digger store biler med masse hester, tatoveringer og tegning. Lever og ånder for mine to diamanter som er født i 2007 og 2010. Jeg ser alltid noe positivt ved hver eneste negative ting og har lært meg til å skjønne verdien av tid. Jeg har sterke meninger og spisse albuer, og benytter meg gladlig av ytringsfriheten når jeg kan. Tror på det å være rett frem mot alle.
Utdannelse og jobb
Jeg er utdanna yrkessjåfør, og kjører semitrailer. Det er ikke blitt mye av det i det siste, siden jeg har permisjon, men jeg gleder meg til å komme bak rattet igjen. Jeg har kjørt siden 2005 og kunne ikke trives bedre enn bak rattet. Drømmen er min egen trailer...
Mitt livsordtak
"Det er umulig" sa stoltheten. "Det er risikabelt" sa opplevelsen. "Det er meningsløst" sa fornuften. "Gi det en sjanse" hvisket hjertet ♥
Kontakt meg
siri.kathleen@gmail.com

Blogurat

  Norske blogger

  Bloglovin

  bloglovin

Besøksteller

  leser bloggen nå
  besøk i dag
  besøk denne uka
  besøkende denne måneden

Månedens Mamma 2011

Januar

Januar

 • Malene Fossum
 • Profilbilde

  Profilbilde

  Profilbilde

  Profilbilde

  Profilbilde

  Profilbilde

  Profilbilde

  Profilbilde

  Profilbilde